Algemeen

DIY: 3 tips om snel en mooi laminaat te leggen

U bent midden in een verbouwing en het is nu tijd om het laminaat te gaan leggen. Wij willen u hierbij helpen! Daarom hebben we in dit blogbericht drie fasen van laminaat leggen uitgewerkt. Bij iedere fase staan tips hoe u dit het beste kan aanpakken!

1. Voorbereiding

U kunt niet zomaar beginnen met het leggen van laminaat. Hier gaat eerst een voorbereiding aan vooraf. De eerste tip die we hiervoor hebben, is om het laminaat dat u wilt leggen twee dagen van te voren al in de kamer te plaatsen. Het hout kan dan alvast wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. De tweede tip is om de juiste ondervloer te kiezen. Bij het kiezen raden wij aan om te letten op de demping en isolatie. De derde en laatste tip is om alvast een afstandhouder aan te schaffen. Hiermee kunt u het laminaat leggen op 1 cm afstand van de muur. Het voordeel hiervan is dat de vloer niet bol gaat staan als het laminaat uitzet.

2. Laminaat leggen

Als de voorbereidingen zijn gedaan en het laminaat twee dagen in de kamer ligt, kan het leggen beginnen. De eerste tip die we hierbij hebben, is om te beginnen in een hoek. Daarnaast kunt u het beste alle pakken laminaat open maken en elke plank uit een ander pak halen. Hierdoor ontstaan er geen kleurverschillen. De laatste tip bij het leggen van laminaat is om te werken met een laminaatsnijder. Aan het einde van de kamer zullen sommige planken te lang zijn en daarom moeten ze worden afgesneden. Door een laminaatsnijder te gebruiken ontstaat er geen stof en beschadigt de bovenste laag van het laminaat niet.

3. Moeilijkheden en de laatste plank

Tijdens het leggen van laminaat komen altijd moeilijkheden kijken zoals een leiding of deur. De tip die wij hierbij hebben is om een contourmal te gebruiken. Hiermee kan een hoek of contour perfect en snel worden overgebracht op het laminaat. Het is dus meteen duidelijk welk gedeelte van de plank verwijderd moet worden. De laatste plank is altijd een uitdaging. Het kan zijn dat de plank korter en smaller moet worden gemaakt. Gebruik daarom een laminaat inpasser en houdt ook bij de laatste plank weer 1 cm afstand van de muur.