Algemeen

Hoe houd je laminaat het mooist?

Laminaat is in Nederland een populaire vloer waardoor vaak de vraag wordt gesteld hoe je laminaat zo lang mogelijk mooi kan houden. Om deze vraag te beantwoorden besteden we er in dit blogbericht aandacht aan!

1. Houdt de grootste vijand buiten

De grootste vijand van laminaat is zand omdat zand zorgt voor krassen in het laminaat. Door de korrels die onder schoenzolen blijven zitten, ontstaan er sneller krassen. Het is niet nodig om dit te laten gebeuren. Je kan het namelijk voorkomen door slechts een deurmat neer te leggen voor alle ingangen. Een andere mogelijkheid is door altijd je schoenen uit te trekken voordat je je woning betreedt. Naast het voorkomen van zand kan je laminaat ook langer mooi houden door zo min mogelijk met de meubels te schuiven. Als je dit wel vaak doet, is het belangrijk om vilt onder de poten van de meubels te doen zodat het niet krast op het laminaat.

2. Laminaatreiniger

Het beste middel om je laminaat te onderhouden is laminaatreiniger. Alles wat je extra gebruikt is eigenlijk alleen maar slechter. Dit komt doordat in de naden van laminaat water terecht kan komen. Hierdoor kan het laminaat bol gaan staan. Daarom is het advies om laminaat alleen te dweilen als het echt nodig is. Ook wordt het aangeraden om geen andere reinigingsmiddelen (zoals groene zeep, soda of een stoomreiniger) te gebruiken, omdat dit het laminaat alleen maar meer beschadigd.

3. Tips om vocht te voorkomen

Zoals hierboven al werd geschreven kunnen verschillende vloeistoffen in het laminaat trekken via de naden. Daarom is het belangrijk om vocht op het laminaat te voorkomen. Nu kan het regelmatig gebeuren dat je wat drinken morst op het laminaat, zeker als er kinderen in de woning rondlopen. Dit kan je het beste opruimen met een droge doek. Tot slot als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat de drinkbak niet direct op het laminaat staat.