Algemeen

Jaloezieën in allerlei soorten en maten

Een van de meest praktische raamdecoraties zijn jaloezieën. Dit komt doordat je ze kunt ophangen in iedere ruimte zoals de woonkamer en badkamer. En zelfs de zolder kan ermee worden gedecoreerd omdat ze toepasbaar zijn op dakramen. Daarnaast heb je veel verschillende soorten jaloezieën waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. In dit blogbericht lees je alles over de verschillende soorten jaloezieën!

1. Horizontale jaloezieën

Horizontale jaloezieën zijn lamellen die van links naar rechts lopen. Je ziet ze afgelopen tijd veel terug in de laatste woontrends. Dit komt doordat ze niet alleen praktisch ideaal zijn, ze zijn ook een mooie toevoeging aan je interieur. Het praktische aan horizontale jaloezieën is dat je zelf de lichtinval kan regelen. Je kan er namelijk voor kiezen om ze dicht te doen waardoor er dus weinig licht binnen komt of helemaal open te doen waardoor je de kamer erg licht kan maken. Een belangrijke tip bij het overwegen van horizontale jaloezieën is dat ze vaak minder mooi uitvallen bij ramen die van de vloer tot het plafond lopen. Ook is het belangrijk om de ramen alvast op te meten voordat je horizontale jaloezieën gaat kopen, zodat je weet of het een standaard maat is of dat ze op maat gemaakt moeten worden. Als laatste zijn jaloezieen niet verduisterend. Voor de slaapkamer is het daarom slim om ze te combineren met een gordijn.

2. Verticale jaloezieën

Wat veel mensen niet weten is dat verticale jaloezieën ook wel reepgordijnen worden genoemd. Deze jaloezieën zijn juist geschikt voor grote glaswanden die lopen van de vloer tot en met het plafond. Daarnaast worden verticale jaloezieën vaak ook gebruikt in kantoorpanden om ruimtes te scheiden. Ook andere gebouwen waar zich hoge ramen bevinden, worden voorzien van verticale jaloezieen. Tegenwoordig hoeft de bediening niet meer handmatig. Het is mogelijk om de jaloezieën te openen of sluiten met een schakelaar of afstandsbediening. Zoals in de opening al stond zijn er oneindig veel mogelijkheden met jaloezieën. Dit geldt ook voor verticale jaloezieën. Hier heb je namelijk de keuze uit vijf materiaalsoorten: aluminium, textiel, hard kunststof, zacht kunststof en screenstof.

3. Vlinderjaloezieën

Vlinderjaloezieën zijn vernoemd naar hoe ze eruit zien. De jaloezieën bestaan namelijk uit dubbelgevouwen banen textiel wat een vlinder effect geeft. Als ze open zijn, ziet het eruit als een plisségordijn en als ze je sluit lijken ze op horizontale jaloezieen. Dit geeft dus net een iets ander effect aan je interieur.

4. Buitenjaloezieën

Als laatste bestaan er ook jaloezieen voor buiten. Deze worden middels een frame vastgemaakt waardoor ze windvast zijn. Hierdoor kan je de buitenjaloezieën vergelijken met rolluiken. Je kan er ook voor kiezen om ze los te laten hangen, maar dan is hij niet bestendig voor alle weertypes.