Algemeen

Kom alles te weten over de parketvloer

Gaat u binnenkort verhuizen of is uw vloer toe aan vervanging? Misschien is een parketvloer dan wel iets voor u! In dit blogbericht komt u alles te weten over de parketvloer en kunt u daarna meteen beslissen of een parketvloer bij uw woning past!

1. Wat is een parketvloer?

Een parketvloer komt voor in verschillende vormen. Zo kan het zijn dat een parketvloer bestaat uit massief hout. Dit betekent dat een plank geheel uit een boomstam is gezaagd. Maar het kan ook zijn dat een vloerplank van parket bestaat uit verschillende lagen bijvoorbeeld bij fineerparket of lamelparket. In Nederland wordt voor parketvloeren vooral Frans eiken gebruikt. Belangrijk om te weten is dat een parketvloer niet hetzelfde is als laminaat. Bij laminaat is de bovenste laag namelijk kunststof. Als laatste is er een manier om een parketvloer te herkennen. Deze vloer kan je herkennen doordat het geen groef en veer heeft.

2. Onderhoud van een parketvloer

Zoals hierboven duidelijk is geworden bestaat een parketvloer volledig uit hout. Daarom is het onderhoud van deze vloer redelijk intensief. Het nadeel van hout is namelijk dat er vloeistoffen in kunnen trekken waardoor er vlekken ontstaan. Om dit te voorkomen en de vloer zo mooi mogelijk te houden is het van belang om de vloer regelmatig te behandelen. Dit kan je het beste doen door een keer per jaar de parketvloer af te werken met wax of olie. Voor de wekelijkse schoonmaak kan een parketvloer natuurlijk worden gestofzuigd en gedweild. Voor het dieper reinigen kan speciale zeep worden gebruikt voor parketvloeren. Om de vloer zo min mogelijk te beschadigen is het belangrijk om zand buiten de deur te houden, omdat dit een parketvloer sneller laat slijten.

3. Wat je moet weten voor de aanschaf

Bent u al enthousiast geworden over de parketvloer? Voordat u de keuze definitief maakt, zijn er nog een aantal punten die u moet weten! Parketvloeren van massief hout hebben de langste levensduur. Deze gaan wel tot 60 jaar mee. Lamelparket gaat iets minder lang mee namelijk 30 tot 40 jaar en fineerparket slechts 10 tot 15 jaar. Soms ziet u vast voorbij komen dat vloeren zelf worden gelegd. DIt is niet aan te raden bij parketvloeren, omdat de montage redelijk complex is. Een parketvloer is gehoriger in vergelijking tot andere vloersoorten en niet alle parketvloeren zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming. Vergeet hier daarom niet op te letten bij de aanschaf! Bent u nieuwsgierig geworden naar een parketvloer? Twijfel niet om contact met ons op te nemen! In een groot deel van Nederland komen wij gratis aan huis opmeten.