Algemeen

Linoleum: breng de natuur terug in huis

Linoleum, ook wel marmoleum genoemd, is een vloer die volledig is gemaakt van materialen uit de natuur. De afgelopen jaren is een vloer van linoleum steeds populairder geworden, doordat mensen duurzaamheid belangrijker zijn gaan vinden. In dit blogbericht vertellen we je meer over een vloer van linoleum!

1. Wat is linoleum?

Linoleum is een zeer natuurvriendelijk materiaal. Het bestaat namelijk voor 97% uit natuurlijke grondstoffen. Daarbij is linoleum ook erg duurzaam. Dit komt doordat van de 72% van de natuurlijke grondstoffen her winbaar is. Ook kan 43% van de natuurlijke grondstoffen gerecycled worden. Veel duurzamer dan dit kan bijna niet! Linoleum zie je het meeste terug in ruimtes waar veel wordt gelopen. Bijvoorbeeld op kantoor of op een basisschool. Toch zie je het de laatste tijd ook steeds vaker terug in woningen.

2. De voor- en nadelen van linoleum

Om positief te beginnen, delen we eerst de voordelen van linoleum. Zoals in het kopje hiervoor al aan bod kwam is een vloer van linoleum erg milieuvriendelijk. Het tweede voordeel is dat linoleum goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Ideaal voor in de koude wintermaanden! Het derde voordeel van linoleum is dat er niet snel krassen op de vloer ontstaan. Daarnaast slijt de vloer ook niet snel, omdat het dus voor een groot deel bestaat uit natuurlijke materialen. Het laatste voordeel van een linoleum vloer is dat het ook gebruikt kan worden voor een gietvloer. Linoleum is dus een goed alternatief. Helaas heeft een vloer van linoleum ook nadelen. Het eerste nadeel is dat linoleum geproduceerd wordt op rollen. Deze rollen zijn maximaal twee meter lang. Je kan je dus voorstellen als je een grote ruimte moet voorzien van linoleum dat je veel naden ziet. Het tweede en tevens laatste nadeel is dat een vloer van linoleum niet veerkrachtig is.

3. Houtstructuur in Linoleum

Een ontwikkeling die je op dit moment ziet is dat er geprobeerd wordt om een linoleum vloer te ontwerpen met een houtstructuur. Dit is redelijk gecompliceerd, omdat er kleuren gemengd worden om tot de uitstraling van linoleum te komen. Aangezien er wel veel vraag is naar houtstructuur wordt er momenteel hard gewerkt om dit te ontwikkelen!