Algemeen

Ontdek de 5 soorten zonwering

Vaak vinden we het fijn als de zon schijnt in Nederland, maar de zon kan ook nadelen hebben. Zo kan het in huis erg warm worden als de zon de hele dag schijnt. Daarbij kan zonlicht voor overlast zorgen als het door de ramen naar binnen schijnt. Om dit te voorkomen is het handig om zonwering aan te schaffen. Maar welke soorten zonwering zijn er? Dat leest u in dit blogbericht!

1. Knikarmschermen

Knikarmschermen worden vooral gebruikt om het buitenterras te weren van de zon. Veel mensen noemen een knikarmscherm ook wel een luifel. Er wordt dan een balk bevestigt op de buitenmuur, vaak net boven de beneden ramen. In deze balk zit het zonnescherm opgerold en die kan u dus uitschuiven zodra de zon schijnt. Door middel van de knikarmen is het mogelijk om het zonnescherm over het hele terras uit te klappen.

2. Markiezen

Naast dat markiezen zeer functioneel zijn, zijn ze ook een aanwinst voor de look van uw huis. Markiezen bestaan uit een omkapping, vaak van hout, die om de ramen heen wordt geplaatst. Aan deze omkapping worden vervolgens de markiezen geplaatst. Met de hand of elektrisch kunt u vervolgens de markant uitklappen.

3. Rolluiken

Een andere manier om de zon te weren is door middel van rolluiken. In tegenstelling tot bovenstaande soorten, wordt bij rolluiken al het licht tegengehouden. Daarbij wordt zelfs geluid tegengehouden en zijn de rolluiken isolerend.

4. Screens

Screens zijn dunne schermen die strak langs de buitenkant van een raam naar beneden en weer omhoog gaan. Het is eigenlijk een soort rolluik alleen dan is het een doek dat voor het raam komt als de zon schijnt. Hierdoor wordt de zon dus geweerd maar behoudt u het licht in de woning.

5. Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn eigenlijk een soort knikarmschermen, alleen dan ramen. Daarnaast gaan de uitvalschermen niet naar voren, maar naar beneden waardoor heel het raam wordt beschermt tegen de zon.