Algemeen

Zelf parket leggen?

Wanneer u in een nieuw huis of appartement intrekt wilt u het liefst een nieuwe vloer. Maar waar begint u, wat heeft u allemaal nodig en op welke wijze gaat u de parketvloer leggen. Hier leggen wij het allemaal voor u uit!

Ondervloer parket

Wanneer u een parketvloer wilt gaan leggen en u heeft onderburen, dan bent u verplicht om een ondervloer te leggen. Naast het feit dat het geluiddempend is, heeft het ook als functie om oneffenheden weg te werken. Verschillende soorten ondervloeren ook nog de functie om warmte door te geven, wanneer je parket vloerverwarming wilt zal je hier op moeten letten.

Parket vloerverwarming

Wanneer u parket vloerverwarming aanlegt kan dit ter hoofd- of bijverwarming zijn. Let op dat de combinatie van de materialen die geplaatst worden op de vloerverwarming voldoen aan de isolatiewaarde (R). De vloerverwarming kan verschillende doelen hebben en hier gelden verschillende isolatiewaardes: - Als bijverwarming geldt een max. waarde van 0,18 m2 k/w. - Als hoofdverwarming geldt een max. waarde van 0,14 m2 k/w.

Vocht- en dampdichtheid

De volgende stap is het bepalen welke vochtwerende ondervloer nodig is. Een vochtscherm wordt geplaatst onder de ondervloer. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de ondergrond niet in uw vloer kan trekken. Wanneer u een parket op een houten basisvloer legt dan is een vochtwerende ondervloer niet nodig.

Legrichting bepalen

Voor u begint met het leggen van het parket is het belangrijk om te bepalen in welke richting u gaat leggen. Wij raden aan om de richting te kiezen waarbij u de langste banen kunt maken. Enerzijds heeft u op die manier het minste verlies met zagen en anderzijds creëert u op deze manier een optisch grotere kamer.

Tips voor het leggen van parket:

  • Heeft u een houten vloer, leg de planken dan 48 uur van te voren in dezelfde ruimte. Doordat het hout in dezelfde ruimte begeeft heeft het hout de tijd om te “werken”, door het temperatuur verschil kan hout krimpen of uitzetten. Door het van te voren in dezelfde ruimte te leggen voorkomt u verrassingen.
  • Door gebruik te maken van spanveren voorkomt u dat de vloer bol komt te staan, tijdens het krimpen van het hout zorgen de spanveren ervoor dat het parket bij elkaar blijft.
  • Bevat de oppervlakte veel kleine ruimtes? Gebruik dan een lichte kleur parket, tevens is de richting van het leggen belangrijk. Het oogt ruimer wanneer het parket in de lengte richting wordt gelegd.
  • Gebruik tijdens het leggen van het parket een stootblokje of slagijzer om het parket goed aan te laten sluiten. Sla nooit rechtstreeks op het parket, hierdoor kunt u het parket beschadigen waar het niet meer bruikbaar is.
  • Zorg dat tijdens het leggen altijd 1 cm speling tussen de muur en de vloer aanwezig is!